LOGO
MENU
- Strona Główna
- Hamburger
- Spaghetti Bolognese
- Pierogi
- Gołąbki
- Lasagne
- Pizza
- Falafel
- Hummus

 Lasagne
Składniki
6-8 porcji

15 płatów lasagne, ok. 9x17 cm (gotowych lub domowych)
sos boloński z poniższego przepisu
sos beszamelowy z poniższego przepisu
150 g tartego parmezanu

Sos boloński

3 łyżki oliwy
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
150 g pancetty lub boczku (krojonego w paski, lekko wędzonego)
250 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki)
250 g mielonego mięsa wołowego (np. łopatki)
1 szklanka białego lub czerwonego wina
140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego
1 szklanka gorącego bulionu wołowego
1 puszka (400 g) passaty pomidorowej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Sos beszamelowy

4 łyżki masła
3 łyżki mąki
650 ml mleka
sól
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Przygotowanie Sos boloński: na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę (warzywa można też rozdrobnić w malakserze). Obsmażyć, następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z warzywami. Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotować, dodać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny (można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać. Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić). Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem.
Patrycja Szczepaniak