LOGO
MENU
- Strona Główna
- Hamburger
- Spaghetti Bolognese
- Pierogi
- Gołąbki
- Lasagne
- Pizza
- Falafel
- Hummus

 Hummus
Składniki

1 puszka ok. 400 g ciecierzycy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
5 łyżek pasty sezamowej tahini (gotowej lub domowej)
1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
sól i pieprz
1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine
Przygotowanie

Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodać kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i zacząć miksować na pastę. W międzyczasie dodawać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin (kmin rzymski). Miksując stopniowo dodawać więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.
Patrycja Szczepaniak