LOGO
MENU
- Strona Główna
- Hamburger
- Spaghetti Bolognese
- Pierogi
- Gołąbki
- Lasagne
- Pizza
- Falafel
- Hummus

 Falafel
Składniki
4 porcje

400 g suchej ciecierzycy
2 i 1/2 łyżeczki soli
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody
1 pęczek natki pietruszki
ok. 500 ml oleju do smażenia np. słonecznikowego

Przyprawy

3 łyżki gotowej mieszanki przypraw do falafeli lub:
po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu
po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrow ponad poziom ciecierzycy). Namoczyć przez noc. Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w malakserze. Miksować aż ciecierzyca zacznie się lepić, kleić. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Formować małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) lub placuszki i odkładać na talerz. Rozgrzać olej do ok. 160 stopni C, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony, w połowie smażenia przewrócić na drugą stronię. Podawać np. w chlebkach pita z sosem tahini, warzywami lub piklami, sałatą lodową.
Patrycja Szczepaniak