|
Składniki
4 porcje
400 g suchej ciecierzycy
2 i 1/2 łyżeczki soli
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody
1 pęczek natki pietruszki
ok. 500 ml oleju do smażenia np. słonecznikowego
Przyprawy
3 łyżki gotowej mieszanki przypraw do falafeli lub:
po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu
po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrow ponad poziom ciecierzycy). Namoczyć przez noc.
Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w malakserze. Miksować aż ciecierzyca zacznie się lepić, kleić. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy.
Formować małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) lub placuszki i odkładać na talerz. Rozgrzać olej do ok. 160 stopni C, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony, w połowie smażenia przewrócić na drugą stronię.
Podawać np. w chlebkach pita z sosem tahini, warzywami lub piklami, sałatą lodową.
|
|